torsdag 30 augusti 2012

Mitt Indien






 Just nu sitter jag vid datorn och försöker hitta ett bra recept att dela och nägon bild.
Jag misslyckas och börjar längta till Indien - o vad  jag längtar dit nu. Alla underbara människor, alla dofter, alla färger, miljön, ja allt! Jag önskar att alla skulle få uppleva och känna!  Tänk bara att få förmånen att få bära deras vackra kläder. Idag blir det bara några bilder från östra Indien, Amalapuram.

I mitten av januari finns det möjlighet att åka dit om du blir sugen på ett äventyr!
Bilderna får tala för sig själva.





onsdag 29 augusti 2012

Löksoppa på viktväkratvis!

I livets tjänst

Så heter en del av mitt första kursmaterial. Utmanande? Ja, men duger jag? Ingen kan göra allt men alla kan göra något säger Moder Theresa. Hoppas hon har rätt, eller rättare sagt jag vet ju att hon är rätt.  Diakoni handlar om att reagera och agera när människor far illa, att stå på den utsatta människans sida när hon själv inte orkar tala för sin sak.
Det finns en präst i Santa Klara Kyrka i Stockholm Carl-Erik Sahlberg, som är en av mina idoler (även prinsessans Victorias som gjort praktik hos honom). Han påstår att evangeliet måste förpackas i en hamburgare. Teologi stavas "the" och "logi" menar han.
Ja det här blir nog en spännande resa för mig som jag hoppas ska bli bra. Just nu hade jag önskat att jag hade haft lite mer vind i mina segel! Orkanen har ju nått USA så den kommer kanske till mig också. Igår köpte jag mig två supervackra anteckningsböcker, en liten som jag tänkt skriva ner citat och visdomsord och spara för livet sedan en lite större  där det får plats lite mera. Jag har tidigare haft en svart liten bok för citat och lite utryck men i den står det så tunga ord så nu hoppas jag det ska bli lite mer med "guldkant".

Från min ateljé!



Ett supergammalt recept som säkert är 25 år gammalt men precis lika bra ändå. Ursprunget kommer från viktväktarnas tidning.

Maria’s viktväktar LÖKSOPPA  4 personer


Ca 300 gr gul lök
Ca  200gr röd lök
Ca  100 gr  purjolök
4 tsk olja + vatten
2 msk maizena redning
1 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 lagerblad och  ½ tsk timjan
1 dl vitt vin
4 skivor ljust bröd, Raskens tex
40 gr riven mager ost

Skiva löken och fräs dem i oljan, späd med vatten om det verkar torrt. Strö sedan över mjölet.
Häll över vatten och kryddor, låt koka sakta i 15 minuter. Slå i vinet.
Rosta brödet och lägg det det över portionsskålen och osten sist.
Gratinera i 10 minuter, 250 grader.
Servera genast.

Detta recept fick jag en gång på Viktväktarna på 80-talet, det har följt mig sedan dess. Gör nästan alltid soppan varje höst.
Den är smidig, nyttig och god.
Passar till vardags och även i goda vänners lag.

söndag 26 augusti 2012

Krämig löksoppa med grönmögelost







Milijoner älskade henne!
Det räckte ändå inte. Hon sålde över 200 miljoner plattor. Ändå räckte det inte! Whitney Houston dog ensam på ett hotellrum med ett "brustet hjärta". Jag kollade på You Tube på hennes sista framträdande på en club i Los Angeles, bara någon dag innan hon dog. Hon var ganska påverkad men hon sjöng en sång som jag bara älskar " Yes Jesus loves mee". Hennes internationella debut var med samlingen "Where do broken hearts go" , jag både tror och hoppas att hon till slut möttes av en öppen kärleksfamn hos honom som hon tillägnade sin sista sång. Det är i den famnen brustna hjärtan ska vila! Här kommer texten till en av hennes kärleksballader som känns ha en dubbel betydelse.

Where do broken hearts go
Can they find their way home
Back to the open arms
Of a love that’s waiting there
And if somebody loves you
Won’t they always love you
I look in your eyes
And I know that you still care, for me


Att vara älskad betyder allt! Theo och jag.

Min ängel och jag

Receptet idag är ett recept jag hittade hos Arla köket för några år sedan. En god soppa jag gjort både till fest och vardag.



Krämig löksoppa med grönmögelost
Ingredienser
4 port
1 vitlöksklyfta
25 g smör
450 g gul lök
2 dl torrt vitt vin
1 hönsbuljongtärning
3 dl vatten
75 g bacon
125 g Høng Guld Danblue blåmögelost
2 äggulor
2 dl Matlagningsgrädde 15% fett
salt
nymalen peppar
Gör så här
Skala och hacka lök och vitlök. Smält smöret. Lägg i lök och vitlök och låt fräsa på svag värme i ca 10 minuter. Tillsätt vin, buljongtärning och vatten. Låt soppan koka på svag värme under lock ca 30 min. Strimla bacon fint och stek det knaprigt. Ställ åt sidan. Mixa soppan till en slät purè. Tillsätt Høng Bellablu i mindre bitar och låt smälta under omrörning. Soppan får inte koka mer. Vispa ihop äggulor och grädde i en skål. Tillsätt 1 dl av den varma soppan. Vispa ner äggblandningen i soppan. Smaka av med salt och peppar. Dekorera med persilja och knaperstekt bacon. Servera med ett gott rostat bröd.

lördag 25 augusti 2012

Kantarellpaj igen!


En hyllning till träden!


Just nu känner jag mig som ett träd som har tappat alla sina löv. Stackars fina träden som vi har njutit av hela sommaren snart är de de kala och tomma. Jag tänker ändå så här, vi kanske måste tillåta oss att ha en "ruggningsperiod" då och då, fälla våra löv och försöka hämta näring från vårt rotsystem när inte solen lyser så mycket på oss. Kanske även utveckla våra rötter, få dem att växa söka lite ny jord som har lite mer näring. Kanske jag måste söka min "klokskap" hos hos trädet, fälla min löv en gång om året och göra det där trädet gör fast jag inte ser det? Försöka sätta lite nya sköra knoppar som när solen åter börja värma kan slå ut och bli ljuvligt gröna och vackra.



Jag tror att jag vill vara en EK! Fast jag blir nog aldrig en tjusig Sparbanks-ek för idag tröstade jag mig att köpa lite snygga kläder på A6. Jag är lite lik Ferdinand under korkeken också, för jag har sett till att jag nu har många fina blommor omkring mig att lukta på!






Ikväll har jag gjort Per Morbergs kantarellpaj som jag tycker förtjänar att vidarebefordra, en riktig liten pärla.
Igår var det 3- månader sedan vi förlorade vår käraste vän, jag tror hon hade gillat min paj och att vi till det ska äta nykokta Smålandskräftor!!
Saknas, saknas så................


Kantarellpaj
Antal portioner: 6
Färdigt på: 1h 20 min
Ingredienser
Pajdeg
150 g smör 

4 dl mjöl (graham, dinkel)

2 msk kallt vatten

0,5 tsk salt
Fyllning
1 l färska kantareller 

2 gula lökar 

4 ägg
1,5 dl crème fraiche eller gräddfil 

1.5 dl Västerbottensost, riven 

1 dl hackad gräslök

peppar


Gör så här
1. Finfördela smöret i mjölet, saltet och tillsätt vatten. Arbeta snabbt ihop till en slät deg.
2. Forma den till en "klump" och ställ den svalt i 30-40 minuter.
3. Värm ugnen till 200 grader, kavla ut degen så att den täcker botten och kanterna på formen. Förgrädda i 10-15 minuter.
4. Bryn de delade kantarellerna och den hackade löken gyllenbrun.
5. Vispa äggen lätt, blanda ner crèmefraiche, svampen och den rivna osten samt gräslöken.
6. Smaka av med några varv på pepparkvarnen.
7. Grädda i ugnen i 175 - 200 grader i 15 - 20 minuter tills äggstanningen stelnat.
8. Låt den vila en stund före servering. Garnera med nyhackad gräslök.

onsdag 22 augusti 2012

Sashimi!

Mobbning!

Nu känns det gott att sitta framför brasan när regnet öser ner!
Nu pratas det i media så mycket om mobbning i skolan. Att vi som vuxna ska reagera och agera.  Jag har funderat lite idag..... kanske är de värsta mobbarna de som tiger och ser på utan att göra något! Så är det faktiskt också i vuxenlivet, vi är för fega för att stå upp försvara vänner när någon blir orättvist behandlad. Vi tycker inte vi ska lägga oss i, vi tycker det där får dom klara upp själva osv.  Kanske det är dax att våga handla och säga ifrån på ett sätt som gynnar alla i vår omgivning.
Det är länge sedan Martin Luther King sa de här välkända orden:
"Tragedin i världen är inte de onda människornas brutalitet, utan de goda människornas tystnad".
Denna kan man ju alltid mobba- inte så nyttig men ändå vacker!




SASHIMI

Idag blir det ett enkelt men ändå underbart gott litet tips. Förutsättningen är väl kanske att du är någorlunda förtjust i Sushi.

Du köper rå tonfisk och rå lax. Skivar det så tunnt du kan till vackra skivor. Töm upp Japansk soya i en skål och lägg i en klick wasabi. Rör om och så doppa fiskbitarna i "röran". Sen är det bara att njuta.
Vissa menar att fisken ska varit fryst andra inte. Kolla med fiskhandlarn när du köper. Jag själv är inte så noga.
 Bättre än sushi för dig som äter GI & LCHF!
Sashimi med en god ekologisk Merlot från Frau Utzicht. 

måndag 20 augusti 2012

Snabblagad Pannkaka LCHF

Första studiedagen!

Idag har jag nästan ägnat hela dagen till att studera (förutom en kantarellrunda med Theo). Jag har ägnat den mesta tiden åt Sigmund Freud men även John Bowlby (1907-1990), Britisk barnpsykiater och psykoanalytiker. Redan på 1930-talet visade han på studier där barn på institutioner som ex barnhem uppvisade. Barnen visade hur de saknade en nära vuxen att knyta an till, och hur det sedan kom att påverka hela deras liv!
Tänk att vi fick sommar i helgen som gått!
Varför var vi inte lite mer lyssnande och lyhörda här i Sverige så vi hade behandlat alla våra "barnhemsbarn"på ett kärleksfullt sätt. Tänk vad många tråkiga livsöden vi orsakat. Kunskapen fanns att tillgå och vi brydde inte! 
Låt oss inte fortsätta göra sådana misstag i vår stressiga tid! Barnen behöver oss!

Nu kommer ett lättlagat recept som är underbart gott! Glöm bort att räkna kalorier bara!

Nu finns det massor av smultron i paradiset


Snabblagad pannkaka LCHF
Du behöver till 4-6 portioner:
3 pkt bacon
8 ägg
1,5 dl vispgrädde
250 gr keso
150 gr fet ost, ex gräddost
Gör så här:
Tillagas i 250 grader
Finstrimla bacon i en ugnsform och grädda baconet till det blivit krispigt. Har du mager bacon kanske det behövs lite smör.
Vispa under tiden ägg och grädde, rör ner keson. Vispa inte för mycket.
Strö över osttärningar över baconet och slå stanningen över.
Grädda tills pannkakan fått fin färg och stannat.

Underbart vacker morgon. Ser ni hur molnen speglar sig i vattnet?

torsdag 9 augusti 2012

Baby Back Ribs

En gammal bild från hotelltiden- och bara en Porsche. Alla syskonen Sandahl och Åsa. 
Mycket har hänt sedan denna bild kom till!


Munken som sålde sin Ferrai.

För några år sedan läste jag denna boken av Robin Sharma. En advokat som bytt livstil och är numera föreläsare och författare. En bok som jag varmt rekommenderar, en tankeställare och en bok som stämmer till eftertanke.
Sharma skriver så här: " När jag var barn sade min pappa något som jag aldrig kommer att glömma: 'Min son, när du föddes grät du, medan dina medmänniskor gladde sig. Lev ditt liv på ett sådant sätt att dina medmänniskor gråter medan du själv gläder dig när du dör.' Vi lever i en tid när vi har glömt vad livet egentligen handlar om. Vi kan utan vidare låta en människa resa till månen, men vi har svårt att gå tvärs över gatan för att hälsa på vår nye granne. Vi kan skjuta en missil tvärs över världen med hårfin precision, men vi klarar knappt att hålla ett löfte till våra barn om att gå till biblioteket. Vi har e-post och mobiler så att vi ständigt kan hålla kontakten, och ändå lever vi i en tid när gemenskapen människor emellan aldrig varit sämre. Vi har tappat bort vår männsklighet. Vi har tappat bort meningen med våra liv. Vi har förlorat det viktigaste ur sikte"
Viktiga saker att stanna upp och reflektera över för en dag tar livet slut! En vän som dog alldeles för tidigt sa så här när dagarna började ta slut: Jag älskar livet och vill fortsätta leva men jag är vän med döden!  Det var stora trygga ord! 

Detta recept har jag fått av min bästa Victoria. Hon är bäst på att laga mat, skulle hon börja matblogga så får jag lägga ner. Hon kan tom koka "soppa på spik" dvs att när hon gör "kylskåpsstädning" kan hon skapa en festmåltid, och det kan definitivt inte många! 
Dessa kambenben eller baby back ribs är underbart läckra och möra. Receptet kan synas lite bökigt men det är definitivt inte svårt. Allt fixas ju dagen innan det ska ätas så allt handlar bara om planering. En verklig höjdare om du vill imponera på grillen och inte jäkta den dag du ska ha gäster till bords. Inte riktigt vad vi brukar ha på grillen.

Bilden är tagen nu ikväll så snacka om riktiga nyhetsrecept

Vackert fat från "GEFLE" svenskt, fick det av härliga vänner i lördags med gott tilltugg på. Vilken fin ide' att ge bort något gammalt och vackert. Klart mycket festligare än en flaska vin. Ta det som ett fint tips!
Baby Back Ribs 
Du behöver:
– ett rack kamben per person är lagom, detta recept är till ca 6-8personer.
Rub
1 msk salt

1 msk nymald svartpeppar

1 msk spiskummin (mald)

2 msk ancho chilepeppar (mald)

2 msk farinsocker

1 msk paprikapulver

1 tsk Cayennepeppar
Förmodligen världens bästa BBQ-sås
1 hel klyfta vitlök

Olivolja

2 dl vatten

2,5 dl anansjuice

2 dl teriyakisås

1 msk soja

3,5 dl farinsocker

3 msk färskpressad citronjuice

1 gul lök finhackad

1 dl krossad ananas

2 tsk caynennepeppar

2 msk whisky – om man känner för det
Så här trixar du till revbenen genom att koka dem först:
Förbered revbensspjällen genom att dra bort den tunna hinnan på baksidan av revbenen. Skär ett litet snitt direkt på ett av de yttre benen och pilla upp hinnan med en kniv eller gaffel. Ta sen tag i hinnan med en bit papper och dra av den helt.

Sen skall de i grytan med kokande vatten ( ca 4-5 l till 6 pers) ihop med lite lök och rotfrukter lite buljongtärningar 1 kött och 1 grönsak.
Låt dem koka i en timme, stäng av värmen och låt köttet sedan ligga kvar i koket så lång tid som möjligt, gärna över natten.
En timme före servering pockar du upp revbenen, torkar av dem och gnider in dem med rubblandningen. Vid det här laget kommer de lätt att falla isär, så var försiktig när du plockar upp dem ur grytan.
Det sista du behöver göra före servering är att grilla yta på dem. Använd stark direktvärme och pensla med såsen de sista två minuterna. Bär in, häll på mer sås och servera direkt. 
Och såsen trollar du fram så här:
Skär toppen av hela vitlöken (alltså alla klyftor) och lite av botten, så att den kan stå stadigt men ändå håller ihop. Ringla över lite olivolja, täck med folie och sätt in i ugnen. Rosta på 150 grader ca 3 timmar.
Rör ihop vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och socker i en kastrull. Koka upp under omrörning och sänk sen värmen. Låt puttra på någon timme.
Ta ut den rostade vitlöken, låt svalna något, pilla ur de bakade vitlöksklyftorna ur sina skal och pressa sönder dem med en gaffel innan du rör ned dem i såsen. Addera övriga ingredienser till såsen och låt puttra ytterligare en timme ungefär tills såsen är ganska tjock till konsistensen.
Sila av och låt koka ihop en stund till.

måndag 6 augusti 2012

Kantarellsoppa toppad med bacon

På denna lilla "fläcken"  i vår trädgård plockade jag 5 liter hur snabbt som helst!


Nu är det dags att skörda i skogen. Kantarellerna växer som aldrig förr, lingon i massor, en kompis plockade 15 liter blåbär snabbt. Ut och leta! Det är gratis!

Bön under sommaren.

Tack, Gud, för ännu en dag, för dofterna och smakerna för färgerna och ljuset, för skönhetens intryck. Nu överlämnar vi oss själva, våra familjer och vänner i din trygga famn. Ge oss alla vila och energi för en ny livsdag, i Jesu Kristi namn. ( ur Bönboken, tradition och liv)



Soppan vi njöt av häromkvällen!

Tungt!















Maria,s Kantarellsoppa med bacon.

Jag har prövat många kantarellsoppar men denna är överlägst bäst! 

4 personer
Tid: ca 45 min.
1 liter färska kantareller
4-5 st schalottenlökar
Smör att steka i
2 dl vitt vin
2 msk svampfond
2 dl vatten
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
maizena ljus redning
salt och svartpeppar
1 pkt bacon
Gräslökstopping
2 msk hackad gräslök
1 dl crème fraiche
1 msk konjak
salt och peppar
Gör så här:
Skär svampen i mindre bitar och hacka löken, fräs detta i smöret så svampen får färg.
Slå på vin, fond och vatten låt koka i 5 min. Slå på grädde och mjölk, låt koka upp igen.
Red med lite maizena, salta och peppra.
Stek bacon i små bitar, låt rinna av på hushållspapper.
Rör samman crème fraich, konjak och finhakad gräslök smaka av med lite salt och peppar.

Sommar-marinerad fläskfile'

Musik i sorg och glädje!

Har nu kört crosstrainer i 50 minuter nu, ganska lagom tid för att lyssna på en sommarpratare. Idag har jag lyssnat på Anders Wijkman. Tycke han hade många bra ord att förmedla. Han sa bl a så här "Musiken är ett bevis på att Gud finns". Det vill jag så gärna stämma in i! Musik och sång bär och förmedlar, när man saknar ord ger den utryck för det som gör mest ont och den den kan öppna upp för glädjen så den sprudlar fram.
När livet varit som svartast och tårarna tagit slut har det varit så skönt att sätta på min "egen brända CD" som det står TRÖST på. Det har blivit många "Marias mix" genom åren utan den musiken hade jag haft svårt att hämta kraft.
En CD som fått betyda mycket är Psalmer av Lina Sandell, inspelad av Carola. Tänk att dessa gamla ord bär oss på 2000-talet! Det stärker min tro på Gud!

Väl dolt i naturen

Nu blir det lite marinerat kött igen! Var tvungen att skriva ner detta recept, jag tog grunden i Ica's Buffe men ändrade lite här och där. Igår fick A och V en form av mig som jag trodde de skulle äta av i två kvällar... men den tog slut igår. Bra betyg tyckte jag.



Marinerad fläskfile' med citrussmak
Ca 1,5 kg fläskfilé  till 10 personer
Marinad 1
3/4 dl vit balsamvinäger
3 msk mörkt moskovadosocker
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipeppar
¾ dl tomatpuré
Blanda samman allt och låt fläskfilen marinera i detta gärna 1 dygn om du har tid. Stek sedan hela filen på het stekpanna så den får fin färg, salta och peppra. Lägg in i ugnen och stek färdigt. 150 grader tills innertemperaturen är 70 grader. Ca 40 minuter. Tag ut och låt svalna. Skiva i fina skivor.
Marinad 2
4 vitlöksklyftor
1 dl mörkt moscovadosocker
1,5 dl Tequila alt rom
3 msk vit balsamvinäger
1,g dl färsk pressad lime ca 6 st
4 dl rapsolja
Skiva vitlöken och blanda samman marinad 2. Slå marinaden över den skivade filen. Dekorera med med lime i skivor och valfria örter. Låt stå  till nästa dag.

torsdag 2 augusti 2012

VÄSTERÅSGURKA

Pridefestivalen 1979 var säkert viktig för människor då och hade stor betydelse. Idag 2012
när alla mål är nådda kan man fundera över varför man måste ha detta märkliga jippo.
Varför ska vi inte vara jämställda nu? Vem är det som står för fördomarna idag?
Läste en krönika i SvD av Annina Rabe verkligen värd att läsas. Så här avslutar hon sitt inlägg:
 Så Kampanjen är minst sagt tveksam, inte bara för att den faktiskt på sitt grumligt reklamironiska sätt befäster de fördomar Pridefestivalen säger sig vilja riva ner. Den betonar och understryker polariseringen mellan hbtq-personer och straighta. Den framställer livet som hbtq-person som något som endast och allena kretsar kring sex. Men värst av allt: den framställer homosexualitet som något man ”väljer”, inte något man föds med. I förlängningen är homosexualitet alltså även något man kan ”botas” från. Den urgamla fördomen borde väl ändå över 40 år av frigörelsekamp ha utrotat vid det här laget?
Min man har lärt mig något mycket viktigt i livet och det "är att vara nöjd". Vid vissa tillfällen har han lärt mig att nu stannar vi och nu är vi nöjda. Man måste inte alltid "fiska efter mera", kanske det är bättre att stanna och njuta. Han har haft rätt såååå många gånger i vårt liv.






Idag stannade jag upp och njöt av att mina lakan hängde och vajade för vinden. Jag är just nu så nöjd med att jag har tid att hänga ut dem på "strecket" och slipper lägga dem i torktumlaren som jag jag gjort större delen av mitt liv. Doften när man kryper ner är svår att beskriva!


Ja då var det dax att förmedla maten idag. Ni ska få min vän Helenas inlagda Västeråsgurka. För två år sedan överraskade hon oss med en hel "skörd" av gurka. Det som mest förvånade mig var att den var lika krispig och god hela vintern. Vi gillar ju leverpastej på mackorna så då blir denna gurka underbar. 
Vi äter även Rainer Gustavssons gurka på sommaren som är otroligt god men han har hemligt recept. 
Jag var så säker att jag hade en bild på gurkan från förra året men den har gömt sig nånstans. Istället blir det en bild på nyplockade vildhallon från Tallholmen. Dom är goda.......mmmmmm...




Helenas VÄSTERÅSGURKA

3 kg gurka
1 kg strösocker
0,5 kkp salt
3 dl ättiksprit
2 gula lökar
2 msk gult senapsfrö
10 dillkronor
4 vitlöksklyftor, delas i mindre bitar
3 morötter
pepparrot
·      lägg gurkorna i blöt och borsta under rinnande vatten
·      Torka dem
·      Skär gurkorna, ca 6 mm, Lägg i rostfri bunke
·      Lägg i resten av ingredienserna utom pepparroten
·      Låt stå i 1 dygn. Lägg gurkorna i väl rengjorda burkar
·      Lägg pepparroten överst.
Har plockat dem själv