tisdag 27 november 2012

Julsenap

Lite ruggigt att åka båt den 26.e nov
Tänd ljus!
För några dagar sedan lyssnade jag på Per-Arne Dahl, präst och en av Norges mest lästa författare.
Han berättar att när han kommer till domkyrkan i Oslo på lördag morgon strax efter Utöja. Ser han en flera hundra meter lång kö in till kyrkan. En diakon möter honom och säger att vi har bara 300 ljus - du måste åka och köpa 10 000 ljus till! Inom en kort stund fanns alla ljusen i kyrkan. Han berättar att efter 4,5 timmar var alla ljusen tända.....
Tänk så viktigt att vi har platser som vi kan gå till när förtvivlan sveper över oss. 
Han berättar om en man som tänt ett ljus och vill samtala. -Du ska inte tro att jag är här för att jag tror på Gud.
-Vad har för dig hit, undrar Per-Arne. - Ångersten har fört mig hit och det handlar om ensamhet, jag måste finna ett ställe där jag får gemenskap.
Tänk vad viktiga våra statskyrkor(Svenska kyrkan) är i vårt land. Trösklarna in dessa kyrkor är inte så höga som i våra frikyrkor - det är hela Svenska folkets kyrka!
Jag vet att jag har många oliktänkande när jag påstår att ingen ska gå ur Svenska Kyrkan. Jag är själv medlem i en frikyrka men jag betalar min kyrkoskatt med glädje. Finns det någon av er som vill att en enda Svensk Kyrka ska bomma igen sina portar och kanske läggas i malpåse eller säljas? Visst har de flesta av oss råd att betala för att våra fina folkmötesplatser ska få finnas kvar? 
Hoppas du också vill att Slottskyrkan ska finnas kvar i Jönköping.

Vackra Sofia
Idag ska du få ett recept på Monica Ahlbergs goda julsenap. Supergod och en fin present att ge bort. Enkel och lätt att göra!
Ett måste till julskinkan!

JULSENAP
1,25 dl rödvinsvinäger
1,25 dl ättika
100 gr gula senapsfrön
100 gr bruna senapsfrön
3 dl socker
Salt
3-4 tsk malen kryddnejlika.
Blanda samman vinäger och ättika, lägg i senapsfrö. Låt svälla i 2 dagar.
Mixa hälften av fröna till en slät massa, låt resten vara hela. Lägg allt i en kastrull och tillsätt socker. Värm sakta i 15 minuter och låt sockret smälta. Det får inte koka för då bränner det lätt.
Smaka av med salt och nejlikor!

lördag 24 november 2012

KYCKLING MED KAPRIS, PINJENÖTTER & BACON.

En oväntad vänskap.

Denna underbara film såg jag på bio i veckan. En sann livhistoria. Två män möts med två helt olika bakgrund, fattig och rik, kriminell och framgångsrik socitetsman, frisk och mycket handikappad.
Tänk ändå att dessa två personligheter får respekt för varann och utvecklar en vänskap som håller.
Filmen innehåller så mycket humor så man måste skratta högt säkert 15 gånger, man lämnar biosalongen med ett leende på läpparna. Missa inte denna film!
Tyvärr har vi nog en förmåga att omge oss med  likasinnade människor med liknande bakgrund. Vad vi missar mycket utvecklande och spännande här i livet genom att inte bjuda in till lite mer spännande möten.


Nu kommer ett gott vardagsrecept som ändå är lite extra. Tyvärr blir det ingen bild för min lagringskapacitet är slut och det krånglade när jag skulle köpa mer.




KYCKLING MED KAPRIS, PINJENÖTTER & BACON.

 4 personer och 4 st kycklingfiler
Blanda:
3 msk kapris
1dl pinjenötter
2 pressade vitlöksklyftor
2 nävar persilja
Olivolja

Fyll filerna med hälften av blandningen, rulla in i bacon, fäst med tandpetare.
Stek tills den är gyllenbrun, låt vila i 5 minuter.
Blanda i 3msk vitvinsvinäger i resterande blandning och ringla över kycklingen.
Gott och lite vardagsfestligt.

måndag 19 november 2012

Vonsans kaka.

Svarta Sara

När man sitter och studerar och googlar efter sina svar på datorn hamnar man på de mest underliga länkar och spår. Jag hittade en sång som Lina Sandell skrivit och som jag så väl minns från söndagskolan. Det var en sång jag minns att vi älskade att sjunga, den var lite spännande och samtidigt djupt allvarlig. Sången är skriven 1872 och jag har även hittat vad som inspirerade Lina att skriva denna sång. Kanske någon mer minns?



Hittade inga lämpliga bilder till Svarta Sara så ni får följa med mig till Söderhavet en tur och glömma höstmörkret!



”Där uppe ingen död skall vara
Och inga tårar, ingen natt”.
Så sjöng den lilla svarta Sara,
Ett fattigt negerbarn så glatt.

”Där uppe ingen värk skall vara
Och inga smärtans rop som här,
Där får jag se Guds anlet klara
Och evigt bliva där Han är!”

En gång, en enda gång allena
Hon hört ”den vite läraren”,
Hon hört om blodet, som kan rena, (1)
Hon hört om Jesus, barnens vän.

Hon hört ock om den nya staden,
Vars murar heta salighet; (2)
Där vill ock hon stå med i raden
Och lova Gud i evighet.

Nu ligger hon på smärtans läger,
En usel bädd av hö och strå,
Men ack, den klara blicken säger,
Att fröjd i hjärtat bor ändå!

Fast utan någon vän vid sidan,
Fast bädden är så hård och kall,
Hon ligger där i glad förbidan
På vad som ännu komma skall.

Hon tänker på de dyra orden
Hon hört en gång av läraren,
Hon tänker på den ”nya jorden”
Och på den ”nya himmelen”.

”Där uppe ingen död skall vara”,
Hon sjunger – men allt mera matt,
”Och intet rop, och ingen fara,
Och ingen gråt och ingen natt.”

Allt svagare ännu blir rösten:
”En gyllne stad” – ”en gyllne stad” –
”Och ingen död” – och med den trösten
Hon somnar slutligt in så glad.

Nu lockar hon de toner klara
Ur harpan fram med fröjdfullt mod,
Ty se, den lilla svarta Sara
Var vit och skär i Lammets blod!







Svarta Sara, egentligen Sara Makatemele, 1846–1903, tjänarinna hos Cecilia ›Fryxell på ›Rostad. Född i dåvarande Transvaal, senare en del av Sydafrika. Hon tillhörde zulufolket och tillfångatogs som ung för att bli slav. Senare kom hon till svensken Alarik Forssman i Transvaal för att bli tjänarinna i hans hem under fyra år. I samband med att Forssman seglade hem till Kalmar 1862 för att förbereda en skandinavisk kolonisation i Transvaal följde S. med och hon stannade för gott i sitt nya hemland. Ytterligare en tjänarinna, Dina Maria, följde med till Sverige men återvände med den ›Forssmanska expeditionen året efter. I Kalmar kom S. att få tjänst i familjer som var missionsvänner. Hon sattes i kristendomsundervisning men hennes dop blev fördröjt eftersom S. födde en dotter i januari 1863. Först antecknades dottern som ”oäkta” men S. uppgav att hon var gift enligt sitt hemlands sed. Efter att S. döpts och konfirmerats flyttade hon till Cecilia Fryxell och hon var oskiljaktig från sin andliga moder så länge Fryxell levde. Dopet blev mycket uppmärksammat och på hösten samma år skrev Lina Sandell sången Där uppe ingen död skall vara, mera känd somLilla Svarta Sara, troligen inspirerad av detta dop. Dottern Emelie Boy, kallad Millan, fick utbildning på Rostad till musiklärarinna. Efter att Cecilia Fryxell avlidit 1883 omhändertogs S. av goda vänner, bl.a. tobaksfabrikören Per ›Engström. Dottern dog i njurinflammation tre år före sin moder. Båda ligger begravda på Södra kyrkogården. På S:s gravsten står det: Kafferkvinnan Sara, död 1903.



Idag får ni del av en jättegod kaka. Jag var tvungen att dela orginalreceptet. Du använder en rund 23cm springform. Jättelätt och jättegott!


lördag 17 november 2012

Kladdkaka- lite bättre!


15 nov 2012.

Vemod !? 

I veckan när jag satte ner tulpanlökar och påskliljor i jorden så blev jag så "vemodig". Tänkte på hur ser livet ut när de här kommer ur jorden och blommar, hur har vi det då. En annan gång på året som jag känner stort vemod det är när jag plockar ner våra julsaker, samma tanke, samma vemod. Jag funderade lite på vad det konstiga ordet vemod egentligen står för. Jag googlade! Svaret blev:
Negativ stillsam känsla av att något känslomässigt positivt, betydelsefullt är över och aldrig kommer tillbaka. 
Jag tycker att jag fick en mer positiv känsla nu av vemod, kände att vemod för mig är nog mer en känsla av TACKSAMHET. Så bra det är att googla! Något negativt har för mig blivit lite mer positivt!
Sista resan för i år, ensam.....


Nu kommer världens bästa kladdkaka igen bara för att jag ändrat lite som betyder mycket. Jag lägger mandeln tillsammans med de torra ingredienserna i kakan-Mycket bättre!
Igår kväll träffade jag Helena T, hon påstod att det var den bästa kakan på länge! Tack Helena. En kaka som passar på julens godisbord!
Kladdkaka med kolaknäck
100 gr smält smör
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1.5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
200 gr mandel (kan bytas mot de nötter du gillar)
Kolaknäck:
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 tsk smör
Gör så här:
1.   175 grader i ugnen. Smörj och mjöla en ca 24 cm stor springform. Kläm gärna ett bakplåtspapper i botten.
2.   Hacka mandeln grovt. Smält smör.
3.   Blanda alla torra ingred. INKL MANDELN Tillsätt smör och ägg. Töm över allt i formen. Grädda i ca 30 min.
4.   Koka ganska kraftigt socker, sirap och grädde i 3-4 min tills det tjocknar lite. Ta av från värmen och rör ner smör och vanilj.
5.   Tag ut kakan och häll över den varma kolan. Låt den grädda ytterligare 7 min eller tills det bubblar ordentligt i glasyren.
6.   Låt kakan svalna och servera med vispgrädde och kanske lite färska hallon





måndag 12 november 2012

Saffransbisciotti

Någon går bredvid dig.....

En sång till dig!

Slå dig ner och njut!
Ikväll lyssnar jag igen till Peter Hallströms CD. -Den är så bra!  Hans farbror Hasse Hallström som har en enorm röst sjöng på Carinas begravning, ett minne som kan ge rysningar. Då fick jag veta att Peter gjort musiken till Björn Skifs låt, "Håll mitt hjärta". Då förstår ni vilket fantastisk musiker han är. En av låtarna på CD'n har Sarah Dawn Finer skrivit texten. Här kommer en bit av texten.

Var inte rädd
jag går bredvid dig
Kom ta min hand
jag håller i dig
här i min famn kan du våga tro
sänk dina murar
för jag ger dig ro
för att jag älskar dig så som du är
låt mig få bära dig när du är svag
du betyder allt för mig
var inte rädd 
jag går bredvid dig
nu är jag din och nu kan jag andas
här blir jag kvar för här vill jag stanna

Vilka trösterika Gudsord!

Nu är det dax att börja baka lite gott till fikat eller varför inte till ett glas rött!

Saffransbisciotti


250 gr sötmandel
200 gr smör
2 påsar saffran
4 ägg
10 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker av bra kvalite
4 dl socker

Mandeln, hacka grovt
Smält smör blanda i saffran och vanilj
Blanda samman allt.
Rulla till 6 längder, det blir två plåtar.
Grädda i 15-20 minuter 200 grader.
Skär i lagom bitar. Torka i ugnen på 100 grader i 30 minuter.

torsdag 8 november 2012

Omelette- Beprövad!

Blodsband!

Trattkantarellplockning igår men pölarna var roligare
Ibland funderar man på varför man är som man är. Hur man reagerar i olika situationer, svåra såväl som goda. Just nu har jag läst en bok av en norrman, "Spår av dina egna". Boken beskriver hur vår uppväxt och våra familjerelationer påverkar oss mycket, hur vi är och vad vi gör för beslut. Han talar om de osynliga lojalitetsbanden som binder oss och som är starkare och mer förpliktigade än de som bygger på kärlek och löften. Hon har väl en viss poäng Siw Malmkvist när hon sjunger "Mamma är lik sin mamma". Fast för mig känns det som jag är lika envis som min pappa!!

Kan kaffet smaka bättre än i Petterson servis!



Nu ska ni få receptet på världens bästa omelette som aldrig sjunker eller misslyckas. Jag vågar lova det efter att använt receptet på många, många julbord. Ursprungligen kommer det från Carina's svärmor Inga.







Inga’s OMELETTE
6 ägg
8 dl mjölk
4 rågade tsk mjöl
salt & vitpeppar
Äggen vispas upp med elvisp. Koka upp mjölken.
Vispa ner mjölet och kryddor. Vispa ner den kokta
mjölken, vispa kraftigt en halv minut.Töm upp i smörad form. Ställ i 200 gr, ca 30-45 min.
Ord från min gästtoa

måndag 5 november 2012

Champinjon-sallad


Nu stängs luckorna i väntan på en ny vår.

Det är aldrig kört!

Ja så säger min "fröken Birgitta" i utvecklingspsykologi. Hon kan prata om det värsta som kan hända och lite till, i livets alla skeden, men plötsligt står hon framför oss och sträcker ut händerna och säger "det är aldrig kört". Vilka bra ord!
Det finns en bok med samma namn med små berättelser från livet. Här kommer en:
Det berättas om bonden Flemming som arbetade på fältet som vanligt. Plötsligt ropar någon på hjälp, bonden springer mot ropet. Finner en ung man som gått ner sig i ett träsk och under dramatiska omständigheter lyckas bonden hjälpa pojken.
Nästa dag kommer en elegant adelsman till gården och presenterar sig som far till pojken som Flemming räddat. Han erbjuder Flemming en stor summa pengar som tack, men Flemming tackar nej och säger att han bara gjort vad en medmänniska skulle gjort.. Flemmings son dyker upp och Flemming presenterar stolt sin son Alexander.
Då har adelsmannen ett förslag." Låt mig ta hand om din son och ge honom en bra utbildning. Om han är det minsta lik sin far kommer kommer han att växa upp till en man som du kan vara mycket stolt över".
Och så skedde också. Flemmings son tog sin examen vid St Mary's Hospital Medical School i London. Han blev senare känd som sir Alexander Flemming, mannen som upptäckte penicillinet.
Några år senare insjuknade adelsmannens son i lunginflammation. Botemedlet? Penicillin. Adelsmannens namn? Lord Randolph Churchill. Hans son? Winston Churchill.

Idag har vi börjat "hösta in" i Paradiset. Tömma krukor och ställa in möbler. Då upptäckte jag hur persiljan växte så det stod härliga till. Vilken härlig krydda och matdekoratör. Nästa sommar blir det ännu mer persilja tror jag.
Här kommer ett gott tillbehör i persiljans tecken! Gammalt och väl beprövat!

Champinjon sallad.

200 gr färska champinjoner
1 msk vinäger
1,5 msk vatten
1,5 msk olja
1 pressad vitlöksklyfta
salt och vitpeppar
Massor av persilja.
Nu har min omtänksamme man fixat en" leksak" - du milde vad roligt det är att "räfsa" löv och tallbarr!