söndag 30 juni 2013

Spanska vitlöksbröd

Lyckan och tacksamhet går hand i hand.


Mina finaste gäster i år!





  




























Våra ögon är vidöppna under bandaget, skriver
Tomas Tranströmmer i en av sina dikter. Vår lycka

ligger i att lossa på bandaget, slå upp våra ögon,
bejaka det vi ser och låta tacksamheten lysa upp vår
vardag. oändligheten finns i det lilla. Tacksamhetens
hemlighet är att behålla förmågan att förvånas över
livets dyrbarhet, i det lilla såväl som i det stora som
händer oss. " Ingen lycka utan tacksamhet", lyder
ett arabiskt ordspråk. Så tror jag att det är.
(orden lånade av Patricia Tudor- Sandahl)




Kollade Leilas program häromdagen. Hon är duktig på
mer än bakning tycker jag.
Hon gjorde ett vitlöksbröd som både var gott och enkelt.
Ibland är det någon i sällskapet som vägrar vitlök och
då kan man kompromissa bra här.


Skiva ganska ordentliga skivor av ett gott surdegsbröd.
Ringla över en god olivolja och stryk ut oljan med
fingrarna.
Ta sedan på grovsalt. Grilla dem
direkt på grillen.
När bröden är klara raspar du en skalad vitlöksklyfta
över brödet. Använd så mycket lök du vill på varje
bröd.

Enkelt och härligt gott!


måndag 24 juni 2013

Laxburgare med avocadoröra

Empati

Midsommar är en helg som har ett alldeles speciellt värde. 
Ingen gång kollar man väderleksrapporten som till denna
helgen. Det känns som denna helgen är porten in till den riktiga sommaren. Skolan är slut och nu är det 
verkligen sommarlov. (det har faktiskt jag också)
Vi invigde sommaren med en riktigt stor och "sommrig"
ö-fest. Det kom "några tårar från himmelen" som Robban
sa till mig och sen brydde vi oss inte så mycket om
sommarskuren.
Tiden går så fort en kväll när vi är så många och man
hinner inte prata så mycket som man vill med alla. Jag
han dock prata en stund med en klok kvinna. Hon 
berättade att en elev på skolan kommit till henne för
det fanns inte pengar i elevens hem så det var möjligt
att följa med på en avslutningsresa. Så sorgsamt att
det är så i vårt fina land. 
Eleven fick "låna" 500 kr
med en uppmaning att eleven värd det och att eleven
verkligen hade en stor potential!
Empati  är att känna med andra och inte bara för.
Det är en konst att att lyfta sig över sitt eget jag,
att sätta sig in i andras känslor och att anstränga 
sig för att se världen ur den andres horisont. Eller
att inse att den andras önskningar har lika stort
värde som ens egna.
Den som lyckas med det har mycket att vinna!
Det finns en särskild lycka i att sätta sig själv
 i andra hand. Vardagen är full av tillfällen där
man kan ge andra förtur! 
Ut och pröva lyckan!










Idag blir ett recept som jag har prövat 2 ggr nu. Det kommer från "Salt & Peppar" nr 2, 2013.  (Hemköp)
Härliga burgare med lax och mumsiga tillbehör.
Jag är ju en avocadoälskare så därför blev detta
en favorit!




fredag 14 juni 2013

Riesling


Din Blomstertid


Nära våra barn var var små delade vi många
goda stunder. Nu träffas vi allt för sällan men
jag har förmånen att lyssna på dem när jag
vill (ganska bra va!).
Carina & Urban Ringbäck har skrivit och
gjort många texter och mycket musik som
berört mig genom livet. En gammal låt som
satt spår är "Din Blomstertid", låten börjar
med rasslet från grusgången upp till kyrkan
där skolavslutningen väntar och man hör
gnisslet av den gamla kyrkdörren och sakta
höra man barnen sjunga "Den blomstertid
kommer". Därefter följer en annan låt och
en annan tolkning.
" Den blomstertid nu kommer- som hörts
många gånger- betyder något mera idag.
Vår blomstertid kommer, jag vet att den
kommer, en sommar som aldrig tar
slut".

Idag har jag fått förmånen att att gratta
en superfin och söt student som tar klivet
ut livet. Så härligt!
När kvällen kommer så går det inte att
undvika saknaden av den studentfest jag
inte fick göra. Då är det ändå en stor tröst
att sjunga med med Ubbe och Carina:

Vår blomstertid kommer, jag vet att den
kommer, en sommar som aldrig tar

slut".
Jag har stavat och textat orden många 
gånger och även i kväll, men tänk vilket
hopp ändå- en sommar som aldrig tar
slut!
När vemodet försöker slå fäste i mig 
plockar jag fram min lilla 
"ministudent" och då måste man bara
le igen eller hur?
(Du som vill lyssna på låten kan söka
upp den på: 
"SPORTIFY", jag lyssnade alldeles
nyss.)







































Idag blir det ett vintips!
En riesling under 80kr som är alldeles
förträfflig. Att dricka på bryggan eller
i båten. Eller till en god förrätt kanske
med lax eller något i den stilen.
Jag måste säga att detta var en prisvärd
liten överraskning.






onsdag 12 juni 2013

Hollandaisesås

Min bästa lilla "succulent", det blir hela tiden små bebisar som
man kan flytta till nästa lilla skreva eller ge till en vän.
Tyvärr nästan omöjliga att köpa har inte hittat dem
någonstans. Så kom till mig och tigg!

Små saker med stor kärlek!


Någonstans i Moder Teresas hjälpcenter i Calcutta
sitter ett slitet anslag där det går att läsa följande:
"Vi kan inte göra stora saker, bara små saker med
stor kärlek".
Att små sakerna har betydelse och gör stor
skillnad det har vi väl sett frukten av genom
nunnornas arbete, 4500 nunnor tillsammans
med Moder Teresa har sedan 50-talet uträttat
stordåd. Små saker  med stor kärlek som blivit
livsavgörande för de fattiga.

Kanske är det även så i vår vardag, att just där vi
befinner oss är det samma sak.
- Ett varmt "hej" från hjärtat, ett leende, kanske
bara en varm tanke till den vi möter. Ett sms
eller ett telefonsamtal.
De små sakerna i vår vardag har tyvärr
fått en ringa betydelse i vårt stressade liv.
Vi behöver bara bromsa lite och öppna ögonen
så kan vi göra något















En fantastiskt god hollandaisesås som vi prövade för
några dagar sedan. Med ljuvlig citronsmak, vi åt den
till sparris mmmmmm...
Kan tänka mig att den är god
till lite fisk eller kanske en nyfångad gös i sommar.

Nu är mina kryddor planterade och växer så det knakar!


Hollandaisesås

(receptet kommer från Tina Nordström)

3 msk vatten 

3 msk citronsaft 

1 schalottenlök, finhackad 

3 äggulor 

200 g skirat smör 

salt och vitpeppar ur kvarn 
några droppar worcestershiresås

1. Koka upp vatten, citronsaft och schalottenlök. Koka tills hälften återstår, ta då kastrullen från värmen.
2. Vispa ner äggulorna och fortsätt vispa över mycket svag värme eller över ett vattenbad tills det blir en tjock och fluffig sås.
3. Häll ner det varma skirade smöret droppvis under omrörning, såsen ska hålla cirka 50 grader. Vispa tills den tjocknar. Smaka av med salt och vitpeppar ur kvarn och några droppar worcestershiresås.

tisdag 4 juni 2013

Grillsås



Njut av sommaren!



Den här dikten hade en vän på FB lagt in häromdagen,
vet faktiskt inte vad den kommer ifrån.
Den hade ett  klart och tydligt budskap som
jag så gärna vill dela med mig.
Ta till dig och bromsa in!







Var glad min själ åt vad du har.
                              Nu har du hundra sommarda'r
och detta är den första.
När solens lopp sin ände tar
så har du nittionio kvar
och någon blir den största.
Giv noga akt på var du står.
I morgon är det med ens igår,
det går så fort att vandra.
Lägg märke till att vad du får
är hundra sommarda´r per år.
                                 I morgon är den andra.


Idag blir det ett recept Victoria prova. Det
var en sås som passar till mycket. Hon 
använde den till grillat, mycket gott och
enkelt. 
Den funkar varm som kall.






söndag 2 juni 2013

Gräddfilssås

Fokusera på det positiva

Har nu snart avslutat mitt första läsår på         

Liljeholmen. Vi har under vårterminen varit
indelade i 5 grupper som har skapat en del
av en "krisplan" utifrån 5 åldrar i livet. Från
spädbarnsålder till gammal och trött. Varje
grupp redovisade och en grupp skulle 
speciellt granska någon annans specifikt.
Lusläste det min grupp skulle granska och det första man fann
var ju vad de hade missat och vad jag tyckte
de kunde gjort bättre. 
När vi skulle sammanställa
vår "kritik"var det någon i min grupp som började
fundera över hur våra instruktioner var, då 
fanns att läsa följande:
En viktig uppgift ni har är att lyfta fram
vad som är bra med arbetet och varför.
Då plötsligt var det dax att börja från början.
Den stora upptäckten var att när jag plötsligt
började fokusera på det positiva, upptäckte jag
hur mycket bättre den andra gruppens arbete var.

Allt resulterade i en dag där alla presenterade sina
project på massa olika sätt, men fokus var att 
lyfta fram allt bra och positivt.
Tänk så mycket
mer jag fick lära mig den dagen.
Det blev också en liten tankeställare för mig.
Så mycket mer det ger att fokusera på vad någon
gör bra här i livet istället för att leta fel.
Framför allt blir jag själv då den största
vinnaren.


Blommorna på bilderna är tagna igår kväll
på Tallholmen. Allt är så "skirt" och vackert
just nu. 
"Skirt" är ett märkligt ord, jag använder
bara det på våren när jag skabeskriva 
Guds underbara natur!  

Idag ska ni få tips på absolut världens

godaste och enklaste sås till sillen och
den färska svenska potatisen.
Jag mäter aldrig utan smakar mig fram
ni får utgå från detta och öka eller
minska efter behag.

Gräddfilssås
3 dl gräddfil
2-3 msk sillspad
(från den sillen du ska äta)
Ett knippe hackad dill
1 msk aromat.
Blanda runt och det är klart 
att servera!