söndag 25 augusti 2013

Soppa i burk

Svårt att fånga månen men här fann jag honom "tjusar August" som min mamma alltid kallade honom.

Sommaren vänder blad.

Jag har haft en ljuvlig weekend, golf i strålande solsken, härlig mat med hög klass med goda drycker, vänner med stor social kompetens. Oskattbart! Det känns som man sugit ut det allra sista goda av sommaren. Jag brukar läsa Marcus Birros blogg ibland och just nu satte han ord på det jag känner.
På vår golftävling vinner alla minst ett pris!

På golfbanan fanns det godis utmed vägen!
"Sommaren vänder blad.
Det sker omärkligt, nästan i hemlighet. Men det går att upptäcka, särskilt på morgonen, den disiga solen, den kyliga vinden som drar genom träden, vattnets gråare nyans.
Även kvällarna är kyligare och mörkare. Det är inte höst än, men det är inte sommar längre.
Själv älskar jag hösten, det är min årstid. Nya projekt, nya drömmar. Människor arbetar runt omkring mig och jag är en av dem. Det är en fin känsla.
Mina kickar i livet numera kommer från vardagen. En stilla stund för mig själv, sagostunden med barnen på kvällarna, skrivandet, timmarna vid datorn, samvaron med familjen. Enkelt liv. Värdigt och lyckligt liv."

Idag vill göra ett slag för soppa på burk. I helgen fick vi en kräftsoppa som serverades på ett trevligt sätt som jag gärna vill förmedla -se bild!
Tyvärr är det så att trots att jag gillar god mat måste jag nu testa att "svälta" 2 dagar per vecka. Ja, alla säger ju att det är bra för allt! Vi får se men jag ska iallafall testa 5:2. Så här kommer tipset Findus grönsakssoppa. Vilken grej, bara 40 kcal/portion. Jag får ju äta 500!



söndag 18 augusti 2013

Rostade grönsaker m potatis



Alltid påväg


Idag lyssnade jag på den bästa gudstjänsten jag lyssnat på de





senaste 10 åren. Ingemar Johansson och Peter Hallström skapade

en dialog som var djup. Vet inte om jag kände så här för jag har

så många kopplingar till dem båda men jag jag tror att fler än

jag finner en pärla i dessa 56 minuter. Länken kommer här:

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=945

Temat är: I brustna hjärtan.

Både orden och musiken berörde mig starkt. Ingemars sånger





har burit mig över mörka vatten. En av sångerna han sjöng idag

hade vi på Axel´s begravning. Ett ankare för mig. Jag vill dela

texten här men gå gärna in på Youtube och lyssna om du inte

vill lyssna på hela gudstjänsten.




Jag är alltid på väg mot en avlägsen destination
bortom det vi kallar tid och rum.
Detta mål ger mig mod ger mig kraft ger mig inspiration
till att möta åren som jag nu har framför mig.

Så vad jag än gör vad jag än tar mig för
ska jag aldrig släppa taget
om denna osynliga hand som Herren sträckt mig.
Nej, vad jag än gör vad jag än tar mig för
skall jag aldrig släppa taget
om detta osynliga land som kallas himlen.

I mitt innersta bär jag en bit av ett avlägset land,
löftet om att jag hör hemma där.
I mitt innersta bär jag ett hopp om en avlägsen strand,
att få möta Herren ansikte mot ansikte.



Så vad jag än gör vad jag än tar mig för
ska jag aldrig släppa taget
om denna osynliga hand som Herren sträckt mig.
Nej, vad jag än gör vad jag än tar mig för
skall jag aldrig släppa taget
om detta osynliga land som kallas himlen.

Om nu Gud är en lögn har jag svårt se min väg meningsfull,
livet är då ren fåfänglighet.
Men jag tror på den man som blev korsfäst för kärlekens skull.
Du vet graven som blev lämnad, som blev funnen tom.

Så vad jag än gör vad jag än tar mig för
ska jag aldrig släppa taget
om denna osynliga hand som Herren sträckt mig.
Nej, vad jag än gör vad jag än tar mig för
skall jag aldrig släppa taget
om detta osynliga land som kallas himlen.










Idag gjorde ett enkelt tillbehör till det grillade köttet, bara att städa kylskåpet och använda det du har.

Jag klyftade: (2 personer minst)

3 potatisar

3 morötter

2 färska rödlökar

2 vitlöksklyftor

Massor av persilja på slutet.

Rosta rotsakerna i ugnen 15-20 min.

Strö över flingsalt, svartpeppar fr kvarn

och lite god olivolja

225 grader


fredag 16 augusti 2013

Mangosalsa


VÄNNINNOR

Jag vet inte varför vemodet bara lägger sig som en
tung kappa över mig när jag närmar mig slutet
av augusti. Under den där kappan i kroppsvärmen
frodas saknaden och tomheten. Den bara växer som
en ballong där under.
Saknaden efter en nära vänninna är svår att beskriva.
Någon man delar i stort sett allt med. Vi har varit "bästisar"
sedan söndagskolan, ibland riktigt osams men alltid hittat
tillbaka till varann, så har det varit hela livet. Vi har delat
semestrar, barnuppfostran, klagan ,besvikelser och sorger, ja i
princip allt i vårt 50-åriga liv. Vi fick förmånen att ändå ta
avsked av varandra, delat en del av döden. Men fy attan
vad jag saknar henne!!!
När ballongen under kappan håller på att spricka måste jag
försöka plocka fram tacksamheten. Tacksam för att få
dela det mesta av livet med en väninna i över 50 år, det
är stort det.
Detta skriver jag inte för att någon ska tycka synd om mig,
det gör jag tyvärr tillräckligt mycket själv ibland. Jag skriver
det till dig som har en alldeles egen väninna. Jag har först
nu fattat att det är inte så många som har den förmånen att
ha en riktigt nära väninna.
Har du fått denna gåva i livet glöm inte bort att vara rädd
om den och vårda den ömt.

I förra bloggen pratade om syrrans goda middag. Här kommer
ett recept till från den kvällen. Ett tillbehör till grillat, fräscht
och friskt.

Mangosalsa

1 stor mango alt 2 små
1 röd chili
1 msk pressad lime
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
Skala och tärna mangon. Kärna ur och
finhacka chilin.
Blanda samman allt!



Idag blir det trevlig golftävling! Ser någon en EAGLE så är det min!

torsdag 15 augusti 2013

Bearnaisemör


Probing

Theo är tre och ett halvt år gammal. När han kramar och visar sin kärlek till mormor, smälter det
luttrade hjärtat, som annars lärt sig att ta andras vänlighetsbetygelser med en nypa salt och man bara njuter av hans budskap. Så börjar frågesporten: - Nu ska vi äta mat, - varför dåda? - För att annars blir vi alltför hungriga,– varför dåda? - För att vi behöver mat för att kunna leva,– varför dåda? - För att Gud skapat oss på det viset - varför dåda? Så där kan det fortsätta, tills den lilla herren tröttnar och säger ett förnumstigt och eftertänksamt Jahaa!, med betoning på det andra aet och går upp i falsett. Och så är frågesporten slut. Theo gör det som man inom forskningen kallar för ”probing”. Han ställer fördjupningsfrågor och ger sig inte förrän han är nöjd med svaret. Jag tror det vore bra om vi var lite mer som Theo, när det gäller de existentiella frågorna, att man fortsatte att fråga, till dess man får det enda tillfredställande svaret. Bibelordet lovar att den som söker ska finna.




En av sommarens ljuva kvällar var vi hos min syster
och svåger och blev bjudna på en härlig 3-rätters meny.
Till det grillade köttet fick vi ett ovanligt gott kryddsmör.
Mycket smak och lite extra. Gott att ha i kylen eller frysen
och ta fram när man grillat så bra när det går att förbereda.

Anna's BEARNAISESMÖR
0,5 gul lök
5 msk äppelcidervinäger
2 tsk dragon
1 tsk krossad vitpeppar
2 tsk konc kalvfond
250 gr mjukt smör
 2 krm salt
1 dl finhackad persilja

  1. Skala och hacka löken fint, Blanda lök, vinäger, dragon, peppar och kalvfond i en gryta och låt det koka ihop tills det blir nästan torrt.. Låt kallna.
  2. Blanda samtliga ingredienser i smöret. Rulla in i bakplåtspapper och förvara kallt.

Precis i vägen för bollen som ska puttas...






måndag 12 augusti 2013

Maräng med bär och passionscurd.





Carpe Diem

Lite av sommarens bästa tillfälle!
När jag blickar tillbaka på vitsipporna i maj månad blir
det så tydligt att tiden går så oerhört fort. Speciellt de
ljusa och sköna dagarna, de liksom bara flyter iväg...
En livets handbroms känns som jag borde haft nu
när regnet börjat ösa ner och temperaturen sjunkit.
Pär Lagerqist skriver: "Inte alla som kommer ut ur
sitt hus om dagen lägger märke till att solen lyser. Men
var och en som kommer ut om natten märker att det
är mörkt."
Att det ska vara så svårt att "fånga dagen"!





Linnesjöns vänner!


Sova i grindstugan och fiska kräftor hör till dagar vi minns!
När det var matmarknad i Jönköping köpte jag något väldigt gott. Passionscurd som skulle ätas med engelsk cheddarost- GOTT!
Här kommer en variant på tårta med samma typ av curd. Sött men mycket gott. Kommer från en av försommarens tidningar.





Rosen som vi fått av Clewåkers vid öns invigning, som jag trodde inte klarat vintern, står nu i knopp!









torsdag 8 augusti 2013

Baby back ribs

Ingen är oberoende
En av de stora fördelarna med den fina sommaren är
att det blir så mycket tid att umgås med nära
och kära, allt blir så enkelt och okomplicerat.
Det är så skönt att få träffa mina syskon och få
tid med varandra.
En härlig dag denna sommar var när vi tillsammans
med syster och svåger for i väg "nedcabbat" till
Halmstad för att lyssna till Olle Carlsson och Irma Schultz. Han sa
många tänkvärda saker som vi tog med oss hem.
Jag har börjat läsa hans bok så nu kommer jag citera
honom några veckor framåt . Dessa ord fick jag med mig:
"Det är så hårfin skillnad mellan att vara hjälpare och att
själv behöva hjälp. En del tror att det finns problemfria
människor som lever utan något beroende alls. Jag menar
att det är olyckligt missvisande. Att vara människa är att
vara beroende. Missbruk och destruktiva beteenden handlar
om så mycket mer än kemiska substanser, spel eller mat
-det kan handla om statusjakt, prestationsångerst och
utseendefixering. Vi rids alla av mer eller mindre
tvångsmässiga tankar och beroenden som vi inte kan
övervinna på egen hand. Vi brottas alla med känslor av
stress, självförakt, svartsjuka, skam, skuld, bitterhet eller
att alltid vilja vara till lags. Ingen människa är oberoende"


Min bror och svägerska bjöd på dessa  goda revben en vacker sommarkväll.
De är "magiskt"goda. Receptet kommer från Victoria och
jag hade med det på bloggen förra sommaren. Lite extra jobb med att
förbereda men mycket väl värd mödan. Lars-Gunnar har
fixat detta nu flera kvällar och jag njuter.



Baby Back Ribs
Du behöver:
– ett rack kamben per person är lagom
Rub
1 msk salt

1 msk nymald svartpeppar

1 msk spiskummin (mald)

2 msk ancho chilepeppar (mald)

2 msk farinsocker

1 msk paprikapulver

1 tsk Cayennepeppar
Förmodligen världens bästa BBQ-sås
1 hel klyfta vitlök

Olivolja

2 dl vatten

2,5 dl anansjuice

2 dl teriyakisås

1 msk soja

3,5 dl farinsocker

3 msk färskpressad citronjuice

1 gul lök finhackad

1 dl krossad ananas

2 tsk caynennepeppar

2 msk whisky – om man känner för det
Så här trixar du till revbenen genom att koka dem först:
Förbered revbensspjällen genom att dra bort den tunna hinnan på baksidan av revbenen. Skär ett litet snitt direkt på ett av de yttre benen och pilla upp hinnan med en kniv eller gaffel. Ta sen tag i hinnan med en bit papper och dra av den helt.

Sen skall de i grytan med kokande vatten ( ca 4-5 l till 6 pers) ihop med lite lök och rotfrukter lite buljongtärningar 1 kött och 1 grönsak.
Låt dem koka i en timme, stäng av värmen och låt köttet sedan ligga kvar i koket så lång tid som möjligt, gärna över natten.
En timme före servering pockar du upp revbenen, torkar av dem och gnider in dem med rubblandningen. Vid det här laget kommer de lätt att falla isär, så var försiktig när du plockar upp dem ur grytan.
Det sista du behöver göra före servering är att grilla yta på dem. Använd stark direktvärme och pensla med såsen de sista två minuterna. Bär in, häll på mer sås och servera direkt. 
Och såsen trollar du fram så här:
Skär toppen av hela vitlöken (alltså alla klyftor) och lite av botten, så att den kan stå stadigt men ändå håller ihop. Ringla över lite olivolja, täck med folie och sätt in i ugnen. Rosta på 150 grader ca 3 timmar.
Rör ihop vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och socker i en kastrull. Koka upp under omrörning och sänk sen värmen. Låt puttra på någon timme.
Ta ut den rostade vitlöken, låt svalna något, pilla ur de bakade vitlöksklyftorna ur sina skal och pressa sönder dem med en gaffel innan du rör ned dem i såsen. Addera övriga ingredienser till såsen och låt puttra ytterligare en timme ungefär tills såsen är ganska tjock till konsistensen.
Sila av och låt koka ihop en stund till.