onsdag 29 januari 2014

Räksoppa Per Morberg


Digital detox- Vilodag


Våra vänner hade förmånen att under ett helt år
resa jorden runt. Se och uppleva det mesta av det
bästa.
När de kom hem var jag tvungen att ställa frågan
om man saknar något när man är hemifrån ett helt
år på detta sättet.
Ja, en sak hade de saknat.
Fredagskänslan, känslan av att en skön vilsam
helg ligger framför!

De flesta av oss unnar oss en vecka, en månad eller
någon form av ledighet, det behöver vi.
Däremellan tror jag dock att vi är skapade till en viss
livsrytm med en vilodag i veckan.

Jag har läst om den judiska sabbaten som är sträng
och med många regler och påbud. Den inträffar
varje vecka vid ett speciellt klockslag och då
bums träder sabbaten in. Vila för kropp och själ.

Vad som är vila för dig och vad som är vila för mig
kan vara helt olika. För vissa är gymmet veckans
höjdpunkt för andra är det att få en vilodag ifrån
gymmet.
Vad som är din vila bestämmer du själv, det viktiga
är att du unnar din själ och kropp en vilodag i
veckan, för vi är faktiskt skapade till det!

Visst låter det trist med den sabbatens "lagiskhet" men
ibland kan man nästan fundera över om vi inte skulle
behöva det?
Vi verkar ju inte själva alltid ha förstånd till att ta
oss tid för veckovila, bromsen verkar inte fungera.
Till slut drar någon i nödbromsen och vi far rakt
in i väggen.
Den Gud som skapade oss, skapade också vilodagen.

Idag läste jag om ett mycket exklusivt hotell, där fick
man digital detox. Kanske våran vilodag kan bli
digital detox? Inte lätt?




Jag måste bara dela med mig av denna goda Morbergs
soppa, den är gudomligt god.
Lite pyssel med värd det. Kanske något att pyssla
med på din vilodag tillsammans med några goda
vänner.



Per Morbergs lyxiga räksoppa

Per Morbergs räksoppa med Armagnac. Servera soppan i varma skålar och gärna med en god brödbit till.
FOTO: MARTIN LÖF
Antal portioner: 4
Ingredienser
500 g räkor med skal 1 st gul lök 1 st morot 1 bit rotselleri, liten 0.5 st fänkål 0.35 st purjolök 2 st vitlöksklyftor 3-4 msk olivolja 1 msk smör 2 msk tomatpuré 2 tsk paprikapulver 1 kvist timjan 1 kvist persilja 0.5 dl armagnac 1 dl vitt vin vatten 4 dl vispgrädde Nymalen vitpeppar, efter smak 1 st lagerblad Salt, efter smak 
Annons:

Gör så här

1. Skala räkorna.
2. Hetta upp en kastrull tillsammans med olivoljan och smöret.
3. Lägg i skalen och fräs under omrörning.
4. Skölj och skär ner grönsakerna i kastrullen tillsammans med tomatpurén, lagerblad, färska kryddor och paprikapulvret.
5. Efter några minuter, häll i Armagnac och vitt vin (se upp för eventuell låga).
6. Fyll upp med vatten tills det täcker skalen väl.
7. Koka upp och skumma eventuellt av skummet.
8. Låt sjuda i ca10-15 minuter.
9. Sila av skalen och koka ner tills 1/3 återstår.
10. Häll i grädden och låt sjuda i ytterligare 10-15 minuter.
11. Smaka eventuellt av med salt, nymalen peppar och kanske en skvätt Armagnac.
12. Innan servering lägg ner räkstjärtarna och låt dem bli varma.
13. Servera i varma tallrikar.
:

lördag 18 januari 2014

Allting har sin tid


LATA DAGAR

Jag vill dela med mig av texten till Börje Ring´s
sång som hör till de gamla favoriterna. En sång
som innehåller hela livet.

Just nu är jag i min "lata" tid och den är jag
grymt tacksam för, för den finns just nu!

ALLTING HAR SIN TID

Ref:
Allting har sin tid
Livet har sin gång.
Allting har sin tid
Livet har sin gång

Att va liten så liten, att skriket är tal.


Att staplande ta några steg,
Spela boll, göra ord, leka hus i en ek,
svälja tuggummit, vara på trots.
Och gå skolan, fröken vet allt.
Det har sin tid

Att va vuxen och barn på en enda gång.
Jaga finnar och börja förstå,
Vara förälskad och tröttna,
bli vänner ändå
Tänka ut vad man en gång skall bli.
Veta allt, inte kunna nånting.
Det har sin tid.

Ref.

Att förändras och vilja förändra allting.
Flytta in i en lya på stan.
Det är dags att vi gifter oss snart tycker jag,

men inga barn ska vi ha på ett tag.
Bli mogen förtrogen med sitt eget liv.
Det har sin tid.
Att vemodigt tänka va fort liver går, tappa håret och uppfostra barn,
Att ha rätt, veta mer och bestämma dig för,
skall jag våga förändra mitt liv en gång till?
Var skapande människa idealist
Det har sin tid.

Ref.

Att bli äldre och tänka i tiotal år,
Inte orka så mycket som förr.
Vara chef och sen plötsligt bli gammal en dag.
Vakta barnbarn och längta till jul.
Då alla kan samlas kring ett enda bord,

Det har sin tid.
Att en gång få dö och begråtas en stund,
möta gud ställa frågor som gror
att få vila sin skäl där förlåtelsen finns, bära vita band om sitt hår.
Där tiden äntligen skall ta slut
Det har sin tid.

Ref. x2





Det blir inget recept denna gång, men maten på bilden har jag lagat
på min matlagningskurs.

 Hopp finns att det kommer!


fredag 10 januari 2014

Morning glory







Resorten, Bitter Ljuv

Ibland väcks minnen till liv av dofter, ibland av musik, ibland till platser som jag återkommer till. Det kan bli överaskande för det jag minns kan tyckas vara helt borta och så blir allt så överrumplande och tydligt. Kanske minns jag allt som hänt mig men min hjärna sorterar och gömmer saker i glönskans vrår i min hjärna. När det behövs så är det plötsligt där så tydligt.
Just nu är jag mitt i mitt Paradis och där plötsligt kommer minnenrna fram så tydligt. Varje morgon simmar jag 40 längder i poolen, ja det är inte så häftigt långt, varje längd tar bara 1 min. Minnerna kommer och går när jag simmar. Plötsligt är det så gräsligt tomt att simma utan Cina, vi simmade varje morgon tillsammans och nu ligger jag här själv och sprattlar. Ja det blir en stund i paradiset som man kan kalla ”bitterljuv”.
Att läsa böcker är just nu min stora sysselsättning.  I boken ” Modet att ingenting göra” skriver Lars Björklund så förståndigt.
”Vid sidan av kärlek, förlåtelse och försoning är glömskan en av livets möjliga vägar ur mörker och tomhet. Förakta inte glömskan, den ger dig möjlighet att leva.”
Här i Paradiset kommer lite då och då vackra skatter fram ur glömskans rum och det får göra så. Ibland får den bitterljuva känslan komma för att om en stund ändå bli mest ljuv.
Vi, jag och LG , vi pratar om Cina och Axel här varje dag. Det hade varit ännu roligare utan Er!




Nu till en god lunch eller ett gott tillbehör. en gammal favorit.

MORNING GLORY



800 gr morning glory (kan ersättas med mangold)

2 st vitlöksklyftor och lite stark chili

4 msk matolja

2 st köttbuljongtärningar upplösta i lite vatten

böngroddar

salt och svartpeppar






Dela morning gloryn på hälften. Hacka vitlöken och fräs den i olja i en wokpanna. Lägg i morning gloryn och låt woka tills den mjuknar en aning. Vänd ner böngroddarna. Smaksätt med köttbuljong, peppar och eventuellt salt.