onsdag 23 april 2014

Vongole med Stefano Catenacci


Frälsarkransen

Frälsarkransen är ett böneradband som biskop
Martin Lönnebo givit oss. Kransen består av
18 pärlor, 12 runda med var sitt namn och 6 avlånga
tystnadspärlor. Jag tänkte skriva lite av Martins texter
till varje pärla. De är utformade som en liten
pilgrimsvandring. Det finns flera sådana leder i vårt
land som bygger på Lönnebos Frälsarkrans. Mina texter
har jag hämtat från Tycklingestigen i Vadstena
Pilgrimscentrum. Jag har textat en liten runda som man
kan följa på Gullbrannagården. 
Jag tänkte nu dela med mig av lite av dessa texter framåt
på min blogg.


Ni måste bara kolla på Timells matlagningsprogram. Jag
tycker de lagar så väldigt god mat där. 
I helgen bjöd Lars-Gunnar mig på vongole!
Det var supergott. Gå gärna in på recept.nu så ser
man hur de gör.




Spaghetti vongole av Catenacci

Ingredienser

320 g
 rustichella d´Abruzzo spaghetti

0,5 kg
 vongolemusslor

2 dl
 vitt vin

4 klyftor
 vitlök

6 
 små röda torkade chili

10 
 cocktailtomater, delade i fyra delar

2 msk
 persilja, strimlad

1 dl
 extra jungfruolja


 salt

Gör så här

. Lägg vongolemusslorna i kallt vatten med en näve havssalt. Låt dem ligga i ca 1 timme, skölj sedan vongolemusslorna ordentligt under rinnande vatten.

.

. Skala och skiva vitlök.

.

. Värm olja i en kastrull, häll i musslor, därefter vitlöken, vitt vin och täck med lock, låt det koka i 30 sekunder, häll sedan i tomaterna, smaka av med salt och chili.

.

. Koka pastan i saltat vatten, sila av den riktigt al dente, vänd ner pastan i vongolesåsen. Tillsätt persilja och servera.

 



onsdag 16 april 2014

Nässelsoppa

Vår fina stad Jönköping.



Påsk, några tankar


Jag läste en liten reflektion om påsken hämtad
från boken "Guds tårar".
När Kristus hänger på korset gav han den döende
rövaren på korset bredvid ett löfte. "Idag skall du
vara med mig i paradiset". Ändå uppsteg han inte
till himmeln förrän 40 dagar senare.
Förklaringen till detta ligger kanske i att där Kristus
är, är också paradiset. Det är inte himlen som gör
Kristus till Kristus, utan Kristus som gör himmel
till himmel. Himlen gör inte sina invånare himmelska.
Det är de som gör den till himmel. Samma sak kan
gälla jordiska platser. Människor får platser att bli
något mer än vad platser får människor att bli.



















Nu finns det massor av fina nässlor att plocka.
Svårt att hitta något mer nyttigt. Passa på att
plocka och torka för att sedan äta på filen eller
i müslin.
Jag passade på att göra nässelsoppa som fanns
i Allt om Mat's påsknummer. Tidningen var
jättebra denna gången, bra tips att köpa.






torsdag 10 april 2014

Potatiskaka med pancetta

KLOKORD 

Idag blir det bara lite nostalgiska bilder jag hittade
när jag städade. Bilder från hotellstarten. Den svarta
broschyren vann vi ett pris för och var på stor
hotellfest på Grand Hotel i Stockholm.

Det blir några tänkvärda ord av 
Alexander Pope idag.

En människa behöver aldrig
skämmas för att hon medger
att hon har fel 
-för det vittnar bara om att
hon är visare idag än hon
var igår.

















På väg till fest på Kungliga slottet. Träffa Kungen och Drottningen, för att representera min kommun.


Den här trevliga potatiskakan såg jag på Halv Åtta Hos mig för ett tag

sedan. Smidigt att göra någon dag innan grillfesten och bara

värma på grillen. Funkar även bra med vanlig bacon.

För två veckor sedan hade vi en härlig söndagsmiddag med

nära och kära på ön. Gott på stekfatet!








POTATISBAKELSE

4 
 bakpotatisar

1 msk
 maizenamjöl

200 g
 parmesan

2 msk
 färsk basilika, hackad

1 tsk
 färsk timjan

250 g
 pancetta


 salt och peppa

Potatisbakelse

Sätt ugnen på 180 grader.

Täck botten av en avlång form med pancettan så att det hänger på utsidan, så att du sedan kan vika detta över potatisbakelserna som ett lock.

Skala och riv potatisen, pressa ur potatisen på vattnet. Riv parmesanen grovt, och blanda ihop den med potatisen. Blanda sedan ner basilika, timjan, maizena och salt o peppar.

Pressa ner blandningen i en form, och vik över pancettan så att den täcker blandningen. För att få kakan att hålla ihop bättre, kan du lägga på en likadan form ovanpå med smörpapper emellan. Du kan även använda tex en sten som tyngd.

Sätt den i mitten av ugnen i ca 60 minuter. Efter detta bör den stå kallt i ca 2 timmar. Skär sedan upp den i skivor och värm i panna eller på grillen.
Frukostmatsalen med pappa och BirGitta Edström.

tisdag 1 april 2014

Löksoppa- en smal variant



Sakta ner- våren och vitsipporna är på gång!

Vad man förändras genom år och tid. Just nu
hoppar jag omkring med en gipsad fot, jag
har sytt ihop en sprucken sena i foten. 
När man ska ta sig fram med kryckor blir
man mycket, mycket långsam. 
När tempot i mitt liv var som högst vet jag
att jag sa till min svägerska Carina att jag tyckte
att grindarna på ICA-Maxi öppnade sig så 
långsamt man fick nästan stanna upp.
Häromdagen när jag passerade grindarna
slog de till mig i rumpan, för jag hann
inte igenom på "normaltid".
Jag har för länge sedan blivit tvingad att
bromsa ner och börja se mig omkring och
inte bara framåt. Just nu är väl tempot lite
frustrerande men lite behöver vi nog alla
sakta ned.
Viktigt att hinna göra det där som vi
längtat efter att göra och inte bara säga
att "det gör vi sen". Inte alltid säkert att
Skylt av drivved fick jag av Lola i julklapp
vi kommer fram till "sen".
Sakta ner lite och sätt dig ner och njut
av vitsipporna. En av mina älsklingsblommor.
Den har också en vacker symbolik på
livet och vänskapen.
Vitsippan är väldigt skör i sig själv men
växer och får stöd tillsammans med de andra
blommorna runtom. Blommorna hålls
också tillsammans av sitt rika rotsystem.

Maria’s viktväktar LÖKSOPPA

4 personer


Ca 300 gr gul lök
Ca  200gr röd lök
Ca  100 gr  purjolök
4 tsk olja + vatten
2 msk maizena redning
1 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 lagerblad och  ½ tsk timjan
1 dl vitt vin
4 skivor ljust bröd, Raskens tex
40 gr riven mager ost

Skiva löken och fräs dem i oljan, späd med vatten om det verkar torrt. Strö sedan över mjölet.
Häll över vatten och kryddor, låt koka sakta i 15 minuter. Slå i vinet.
Rosta brödet och lägg det det över portionsskålen och osten sist.
Gratinera i 10 minuter, 250 grader.
Servera genast.

Detta recept fick jag en gång på Viktväktarna på 80-talet, det har följt mig sedan dess. Gör nästan alltid soppan varje höst.
Den är smidig, nyttig och god.
Passar till vardags och även i goda vänners lag.