måndag 30 juni 2014

Fisksås






Tallholmen

Det är namnet på vårt lilla paradis. Idag har
dagen varit så perfekt, inget regn trots prognosen,
Sol och värme. Jag har hunnit måla med
falurödfärg som fått torka i solen. Städat
och skurat båten som var det smutsigaste
jag någonsin skurat men nu lyser den vit
så jag bländas.
Kvällen innehöll bastubad och och lite
spabad.
Jag njöt av TALLARNA. Dessa fantastiska
träd som året om troget ger av sin grönska.
Stammarna har sitt eget skådespel av
färger som blir så sprakande i solnedgången.
De blir mer röda ju längre upp man kollar
men samtidigt ser man hur tunn och skör
barken blir där det röda lyset fram.
Rotsystemet är inte lika  kraftigt som
Ekens men ändå står den där lika trogen
hela året och sprider sin vackra grönska.
Det finns mycket att lära av TALLEN,
trogen, stadig och stabil i alla lägen. Ingen
ruggningstid när allt löv faller av, utan
trogen när höstvindarna sveper in och
snön faller kall runt oss. Tallen står
där med samma trogna grönska! En vänlig
grönskas rika dräkt, året om! 

Vi fångar båge gös och aborre i vår sjö och
det är underbara fiskar att smörsteka. Till
detta gör vi alltid en enkel sås som smakar
supergott, trots sin enkelhet.

2 dl creme fraishe
2 msk hönsbuljong
lite nymald peppar
hackad dill
Koka upp och
servera!




torsdag 26 juni 2014

Parmesankex med lax

En mini bukett på vårt köksbord


Svarta lådan

Vissa dagar måste man lyfta på locket till
den "svarta lådan" man bär med sig
genom livet. Det hjälpte inte med en vacker
blommig hink idag. 
Axels gravsten behövde skuras med såpa
för att bli ren och fin. Det blev så nära och 
påtagligt, inte något man trodde man skulle
behöva göra i livet. Skura sin sons gravsten!
Smärtan som drabbade mig så hårt var inte
så mycket dåtid och minnen utan
allt som vi missar just nu! Tankarna kom att det
hade varit så roligt att se honom spela fotboll
med Zebbe igår, att vi borde ta båten och åka
lite vattenskidor eller bara åka ut och fiska, att
Selma bara skulle få krama och älska honom.
LIVET ÄR INTE RÄTTVIST.
Samma dag passade jag på att tigga till mig
lite förmiddagskaffe hos min väninna.
Alla dagar, dag som natt lever hon med sin man
som fått en stroke och har fått fullständig afasi
samt förlamad i halva sin kropp.
LIVET ÄR INTE RÄTTVIST!
Tillsammans över vår kaffekopp kom vi ändå
fram till en bra summering av vår dag:
Livet är inte rättvist men Gud är god. 
Ja, så sa vi och så njöt vi av sommarsolen och
gott kaffe och svenska jordgubbar!









































I midsommarhelgen bjöd jag på dessa goda
parmesankex som fanns i Elle Mat & Vin
nr 3.
De var enkla att göra och fantastiskt goda.
Jag har gjort olika typer av parmesankex
genom åren men dessa var lite extra med
laxen och färskosten.








lördag 21 juni 2014

Kantareller med pocherat ägg

Linneor som min faster Birgitta fotat häromdagen
Vårt toafönster

Miljökämpe

Nu när det är valår kan man väl inte undgå alla
debatter. En stor fråga inför valet är nog ändå
tankar kring vår miljö och de stora globala
miljöfrågorna.
Efter att idag fått vandra omkring i skog och
regn för att leta kantareller så blir man så
blir man så tacksam.
Man kan göra mycket för vår miljö och göra
det på många olika sätt. Jag tror att det dock
att det finns ett "superbra" sätt som kallas
FATTIGDOMSBEKÄMPNING.
När dina
barn svälter och du hittar något att varma
så bryr du dig inte om att du hugger ner en
viktig regnskog för att värma mat eller skydda
dig från köld. När livet handlar om att försöka
att överleva bryr du dig inte om vad du eldar eller
slänger runt omkring dig eller vad du släpper
ut i miljön.

Det viktigaste jag kan göra för miljön är att
hjälpa till att bekämpa världens fattigdom!






Njut av de underbara små gula svamparna på
Besök hos goa vännen Vonsan som nu jobbar i Klara kyrka STHLM
Melkers vis. Fick tipset i Timells skärgårdskök.
Enkelt och suveränt gott! Pröva!
Stek kantarellerna i smör och krydda som du
brukar, jag har salt och peppar, stek med lite
charlottenlök som hackas fint.
Lägg ett pocherat ägg på svampen och
rikligt med gräslök.
Servera i glas som på bilden.


FORTSATT HÄRLIG MIDSOMMAR ÖNSKAR VI PÅ TALLHOLMEN!

onsdag 11 juni 2014

Ostron





Älskar pioner, igår planterade jag pioner på vår ö.


Läkarmissionen

I morgon blir det en tur till vår huvudstad.
Jag är invald i styrelsen för Läkarmissionen,
det ska bli spännande. LM är en 56-årig
svensk hjälporganisation. De startade 1958
med att stödja missionssjukhus i Sydafrika och
Indien. Därav namnet, idag innefattar verksamheten
mycket mer än sjukvård. 
När jag bara var 13 år var jag med mamma och pappa
i Sydafrika och jag minns att vi besökte just
det sjukhuset i White River tillsammans med familjen
Palm. 
Läkarmissionen arbetar idag i
40-tal länder i fyra världsdelar. Biståndsarbetet
riktar sig främst mot självförsörjning, utbildning,
social omsorg och humanitärt bistånd.
Arbetet är långsiktigt och bygger på hjälp till
självhjälp. Hundratals fd gatubarn lever idag
ett vanligt liv. Läs- och skrivkurser för 
analfabeter öppnar helt nya möjligheter. Träden
som planteras kan förändra en hel by. 
Insatser görs i huvudsak direkt med lokala
partners.
Blir du nyfiken kan du läsa mer på deras
hemsida och du kan också få bli en
"Skyddsängel".













Vi åt lite annorlunda ostron i helgen. Fick
ett tips från min Canadavän.
Lägg en bit mozarella på varje ostron och
gratinera!
Vi blev lite Italien inspirerade så när vi
tagit ut ostronen smaksatte vi med några
droppar balsamvinäger och lite färsk 
basilika.
Smakade riktigt gott!














En bok jag just avslutat som jag gärna tipsar om till hängmattan i sommar

tisdag 3 juni 2014

Laxburgare


Sommarlov


Efter två fina år på Rimforsa är skolan slut.
Liljeholmen är en fantastiskt vacker plats
att få studera på. Jag delar lite bilder
från förra veckan. Kommer sakna både
klasskamrater och lärare, de lämnar alla
ett stort tomrum efter sig.
Spännande har det varit att bestämma över livet
och få göra något jag verkligen ville.
Nu tar jag sommarlov (nästan) och
laddar om batterierna och ser fram emot
en höst som jag inte vet så mycket om.
Och det känns bra! Mycket bra!

































Idag testade jag att göra laxburgare på
färsk lax. Med lite goda tillbehör blev
det en lyxlunch.
Jag finhackade laxen, ca 200 gr /person.
Blandade ner lite potatismjöl, salt och
vitpeppar. Stekte i smör ca 2,5 min/ sida.
Jag lade burgaren på en bädd av ruccola-
sallad. Serverade med citron, rödbetor och
kapris.
Snabbmat och enkelt!
Pröva!